Jesteś tutaj: cupoftea.pl > Dieta > Owoce na kolację

Czy warzyw można jeść za dużo?

Osoby odchudzające się często zmieniają swoją dietę tak, żeby jeść jak najwięcej warzyw. Jest to całkowicie zrozumiałe, ponieważ warzywa uchodzą za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jednak u osób dbających o kalorię pojawia się również niepokój i pytanie: czy na pewno? Czy wszystkie warzywa są tak samo nieszkodliwe dla wagi? Z powodzeniem można powiedzieć, że warzywa nie tuczą. Niektóre z nich posiadają nawet tzw. ujemne kalorie, czyli pozwalają na spalenie większej ilości kalorii z ludzkiego ciała, niż same w sobie posiadają. Dzięki temu stanowią bezpieczną przekąskę zarówno u osób na ostrej diecie, jak i u osób, które nie chcą objadać się słodyczami. Jedyne co może ograniczać w ich spożywaniu to sposób ich podania. Polane tłustymi, ciężkimi sosami momentalnie tracą na wartości. Dodatkowo, warto jeść je gotowane – przynajmniej te, które można ugotować. Gotowane na parze nie tracą swoich właściwości, a są łatwiej przyswajalne dla organizmu. Jest to szczególnie istotne dla wątroby, która lubi warzywa, lecz ciężko znosi je w stanie surowym.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.