Jesteś tutaj: cupoftea.pl > Zdrowe żywienie > Ziołowe herbaty i zdrowie

Gołąbki inaczej

Jedną z bardzo kojarzących się z Polską potraw są gołąbki. Podobne dania występują pod różnymi nazwami w innych miejscach świata, jednak gdy ma się polecić obcokrajowcowi jakąś polką potrawę, często pada właśnie na gołąbki.
Jest to ryż z mięsem mielonym, który zawija się w liście ugotowanej kapusty, a następnie piecze w piekarniku lub gotuje, w zależności od przepisu i upodobań. Jednak nie tylko ryż i mięso mielone mogą stać się elementem gołąbków. Równie dobrze sprawdzają się jako nadzienie ziemniaki z przyprawami, kasza jęczmienna z mięsem mielonym, ryż z papryką. Wszystko zawinięte w kapustę.
Ostatnimi czasy popularna jest również wersja bez zawijania, szczególnie wygodna dla wszystkich, którzy nie mają czasu na zawijanie ryżu w kapustę, co jest bardzo czasochłonne. W nowej wersji przygotowuje się ryż, dodaje mięso mielone, doprawia, a następnie kroi się kapustę i wrzuca do farszu. Po wymieszaniu wszystkiego piecze się na patelni okrągłe kotleciki, które smakują jak gołąbki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.